Het kan toch niet waar zijn dat je duizenden stuks moet bestellen…

 

2000> Rene Thee

Het begon allemaal in het jaar 2000, het jaar waarin René zijn eerste kapsalon opende na een overname van de oudste herensalon in Breda. Niet alleen de klanten kregen een metamorfose maar ook de zaak en het concept kregen een internationaal karakter. In deze kleine kapsalon kreeg iedere klant bij binnenkomst een zelfgemaakte kruidenthee. De reactie van de klanten was erg positief en men voelde zich helemaal welkom. Spoedig kwamen er vragen of deze thee te koop was. Door de vraag naar de ‘Rene-thee’ vroeg René zijn designer een mooi label te ontwerpen en zocht hij een leverancier voor gerecycled glas. Zo was zijn eerste private label geboren, niet wetende dat er nog honderden mooie merken zouden volgen.

2004> voor dat je het weet heb je jouw eigen label

René had inmiddels al 2 kapsalons en 1 schoonheidssalon. Op zijn producten bracht hij labels/sticker aan voorzien van een logo en website. Klanten vonden deze labels met logo mooi en dachten vaak dat het een eigen merk was. ( Wat de meeste mensen niet weten is dat zij een merk zijn. Iedereen is zijn eigen merk).

2007> De eerste batch van René

Nadat René meerdere jaren advies had gegeven aan een groot cosmetica productiebedrijf met haircare-producten die in ruim 25 landen werden verkocht, heeft René zijn eerste compacte lijn gelanceerd met 13 kappersproducten. Deze producten werden eerst verkocht in zijn salons in Utrecht en Breda.

2008> Distributie

Omdat de producten goed aansloegen bij de consument, ontstond het idee om deze lijn groter te gaan maken. Rene vormde een team om deze producten onder de kapsalons uit te rollen. Dit alles zorgde voor nog meer input van wat er in de markt speelde.

2012> Nee verkopen, dat meen je niet….#@?

Steeds meer kappers vroegen aan René of hij hun kon helpen met een eigen lijn en huisstijl. Het probleem hier was dat om een goede prijs te stellen, moest men minimale volumes afnemen, wat een probleem was voor de meeste salons. De beschikbare verpakking voor kleine aantallen was dermate spartaans en sloot niet aan bij de mode. Zo waren we alleen in staat ketens en de groothandel te bedienen maar niet de schoonheidssalon of kapsalons.

2013> Als een kind in een snoepjesfabriek

De voormalig producent kwam door mismanagement in financiële nood waardoor er voor René een kans was om de productie over te nemen. Een droom die uitkwam voor René. Hij citeert:”dit voelde als een film waar een kleine jongen in een snoepjesfabriek een wereld ontdekt” . Dit was een sprong in het diepe en opende nieuwe mogelijkheden, een nieuwe wereld waar veel kansen lagen voor wie de markt begrijpt. In de Benelux is er geen opleiding voor cosmetica, gelukkig had René een top team van vakmensen en gevoel voor de cosmeticabranche.

2014> Snoeien tot de stam:

Door in het voorgaande jaar alle processen zelf te doen, kwam de distributie niet goed op gang.
De kosten waren hoger dan de opbrengsten en om de kwaliteit te waarborgen was er ook nog heel wat geld nodig voor een nieuwe infrastructuur.
Dit moesten we serieus aanpakken om de onderneming succesvol te maken. Hier werd besloten om grotere producties uit te besteden aan partners, wel met gebruik van onze grondstoffen en unieke formules.
Door deze lastige tijd werd René gedwongen om te snoeien in alles wat hobbytuin was. Het moeilijkste was de verkoop van het verouderde machinepark voor René.
De meeste potentie en nieuwe orders bevonden zich in Private Label. De complexiteit in de wetgeving en dossiervorming is een struikelblok, maar door outsourcing is hier een goede grip op gekomen, we kunnen nu gaan focussen.

2015> Onze kracht is NPD (new product development)

Gestart met Bottlex. R&D afdeling waar men zich is gaan focussen op NPD, producties vanaf 1200 stuks voor klanten die een unieke formule willen.
Bottlex onderscheidt zich door maatwerk in formules, verpakking en design.
In 2015 werd overigens een omslag bereikt en een financiёle boost.

2016> Handboeken zijn een must voor een creatief team

2016 Liet een aanhoudende groei zien, waarbij er steeds meer behoefte kwam aan overzicht en structuur. Verder verhuisde de zoon van de investeerder vanuit Enschede naar Brabant om het team te versterken.
Er wordt een start gemaakt met een CRM systeem/productie software die bijdraagt aan een vlotte verwerking van alle gekoppelde processen.

2017> Oh ja, en dit was alleen maar een hobby……

In 2017 bestaat Rene als bedrijf al tien jaar. Het bedrijf komt daarmee in een nieuwe fase.
René heeft zijn andere bedrijven reeds verkocht en gaat zich fulltime richten op het op de kaart zetten van Bottlex. Nieuwe uitdagingen dienen zich aan, zoals het voldoen aan de vele richtlijnen van de GMP.
In mei hebben we een pand gevonden wat helemaal past bij onze visie, uitstraling en groene omgeving.

2018> White Label: geen ondernemers exclusiviteit

Toen Bottlex bekend had gemaakt dat ze een afdeling ging openen voor kleine aantallen onder de noemer White Label met 6 marktklare lijnen, werd het heel druk in de mailbox.
Het aantal orders gaven binnen een maand een zware overbelasting.
Het bedrijf heeft een crowdfunding ingezet en moest ’t eerste kwartaal het machinepark uitbreiden en het proces automatiseren. Dit is uitgemond in een webshop speciaal gericht op b2b en custom made producten.

2019> White Label lanceert huidverzorging gamma

WHITE LABEL lanceerde in januari 2019 een nieuwe lijn voor huidverzorging. Nu hebben we een nieuwe skincare lijn die je kan personaliseren naar jouw smaak/stijl en wordt allemaal geproduceerd in Nederland. De compacte productlijn die zowel zorgen voor reiniging, verzorging, anti-aging , tanning, hydratatie en versteviging van de huid zijn speciaal ontworpen voor schoonheidsalons en apotheken. De producten bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en werkzame stoffen. Deze hoogwaardige huidverzorging is compleet te personaliseren met jouw eigen naam & logo in uw eigen huisstijl. Je kunt zelf design aanleveren of maak gebruik van onze vakbekwame designer voor een persoonlijke label. Het white label podium hebben een speciaal airless vacuüm systeem wat de inhoud van de producten nog langer goed houdt. Met deze skincare lijn kan jij je met je eigen gepersonaliseerde huidverzorgende producten jezelf onderscheiden van andere salons. En in tegenstelling tot andere private labels, kun je hier in kleine aantallen bestellen en wel al vanaf 12 stuks zonder afstand te doen van de excellente kwaliteit. Op deze manier kunt u uw eigen merk starten zonder heel veel te investeren in grote aantallen.

 

 

R.M. van Alphen

CEO and founder White Label